Keuken inspiratie: tips, trends en inspiratie

De keuken is misschien wel één van de belangrijkste plekken in het huis. Het is niet alleen een functionele plek, maar ook een plek waar mensen graag samenkomen. Waar je samen ‘s ochtends ontbijt, goede gesprekken hebt of juist in het weekend lekker borrelt met je vrienden.

Een keuken is dus niet alleen functioneel, maar ook een belangrijke leefomgeving! Daarom is het dan ook des te belangrijker dat deze ruimte helemaal aan jouw wensen voldoet. Maar wat wil je precies? Welke elementen vind je belangrijk, wat vind je mooi en waar doe je die keuken inspiratie eigenlijk op? Wij helpen je graag op weg met het maken van die keuze!

moderne keuken inspiratie

Direct keuken inspiratie opdoen?

Design keuken

Leefkeuken

Schiereiland keuken

T-keuken

Keuken met bar

Donkere keuken

Woonkeuken

Marmeren keuken

U-vormige keuken

Industriële keuken

Luxe keuken

Keuken met eiland

Scandinavische keuken

L-vormige keuken

witte keuken inspiratie

Begin bij het begin: het verzamelen van keuken inspiratie

Het is belangrijk dat je op voorhand al zo veel mogelijk keuken inspiratie hebt verzameld. Nu is het natuurlijk wel zo dat hoe meer je je in die keuken inspiratie verdiept, hoe lastiger de keuze misschien wordt. De keuze is namelijk reuze! En dan hebben we het niet alleen over de kleur van het keukenkastje ;-)..

In wat voor ruimte zie jij jezelf nou écht al zitten? Hoe is de vorm van die keuken? En welke kleuren en materialen worden daar gebruikt? Ieder detail is belangrijk! Zelfs de handgrepen, de wasbak, het keukentextiel of de lampen kunnen al een heel groot verschil maken in het complete plaatje. Kom je nou een mooie keuken of zo’n tof stijl-element tegen? Bewaar deze keuken inspiratie dan!

Een mooi platform om je keuken inspiratie op te verzamelen is bijvoorbeeld de app Pinterest. Deze is niet alleen als smartphone-app te downloaden, maar ook gewoon via je browser te gebruiken, ideaal toch? Zo heb je altijd je keuken inspiratie-moodboard bij de hand. Verzamel je liever tastbare inspiratie? Bewaar dan al je staaltjes, materialen en foto’s uit bijvoorbeeld tijdschriften in een aparte map. Zo heb je óók een compleet moodboard.

Vind je het nog steeds lastig om tussen alle keukens jouw favoriete kenmerken eruit te pikken? Schrijf dan misschien eens op wat je niét mooi vindt. Zo kun je voor jezelf steeds meer afstrepen en wordt het maken van een keuze uiteindelijk toch misschien een stukje makkelijker.

De laatste trends op het gebied van keuken inspiratie

Naast dat je zelf lekker op internet kunt gaan snuffelen, hebben wij ook wat trends voor je opgezocht. Want wat zijn eigenlijk de laatste trends in keukenland? Je leest deze hier!

 

Natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen geven je keuken een warme en knusse uitstraling, het ademt sfeer! Een voordeel van het gebruik van natuurlijke materialen is dat deze zich makkelijk met elkaar laten combineren. En naast de sfeervolle vibes geeft het gebruik van composiet of graniet juist ook weer een hele stoere uitstraling.  

Je ziet natuurlijke materialen veel voorbij komen bij de landelijke keukens. Door het gebruik van deze materialen krijg je echt het ‘plattelands-gevoel’. Deze materialen zie je niet alleen terugkomen in bijvoorbeeld het werkblad, maar ook in de kasten, rekken en andere details in de keuken. 

 

Keukentrend: een multifunctionele leefruimte

Deze trend was al in opkomst, maar is met de komst van Covid nog populairder geworden. We hebben het over de versmelting van de keuken naar de woonkamer! Het gebruik van bepaalde materialen en elementen in de inrichting wordt tegenwoordig veel doorgetrokken naar de keuken, wat de keuken nóg meer als leefruimte aan laat voelen. De ruimtes komen dus steeds meer samen! Zeker nu er veel thuis wordt gewerkt, zie je dat de keuken ook veel als thuiswerkplek wordt gebruikt.

 

Keukentrend: zowel de buiten- als binnenkant telt

Als je keuken inspiratie opdoet kijk je al snel naar de ‘buitenkant’. De uitstraling en indeling van de keuken zijn immers ook erg belangrijk. Wat natuurlijk volkomen logisch is, maar laten we zeker de binnenkant van de keuken niet vergeten. Want niet alleen het exterieur, maar ook het interieur is een belangrijk onderdeel van het design. Luxe indelingsmogelijkheden en matchende kleuren maken je keuken net nog even wat meer wauw ;-).. Plus, wanneer de lades en keukenkasten gebruiksvriendelijk ingedeeld zijn, is je keuken weer een stuk functioneler. 

 

Keukentrend: de populairste kleuren van dit moment

Neutrale kleuren, aarde- en natuurtinten zien we op dit moment erg veel terug in keukens. Deze tinten sluiten weer erg goed aan op de ‘natuurlijke materialen’ trend. Naast neutrale kleuren zoals grijs, taupe en wit wordt er veel gebruik gemaakt van bruintinten zoals terracotta, maar ook de wat zachtere bruintinten die neigen richting oranje en roze. Bij deze kleuren passen vele verschillende houtsoorten, denk hierbij aan een keuken met notenhout of eikenhout

Aan de ene kant zien we dat mensen veel kiezen voor safe, aan de andere kant tonen klanten ook steeds meer interesse in gewaagde patronen en opvallende kleuren in de keuken. Dit zorgt weer voor een mooie mix tussen neutrale en frisse keukens. Wanneer opvallende tinten of patronen worden gecombineerd met de rustige thema’s geeft dit een origineel en speels effect. 

De populairste keuken kleuren van dit moment op een rijtje:

  • Woenstijntinten: magnolia, okergeel en honing
  • Zachte pastelkleuren: vooral veel roze pasteltinten
  • Aardetinten: alles met bruine en warme tonen zoals terracotta
  • Groentinten: lentegroen, antiekgroen
  • Groen/blauwtinten: petrol, nachtblauw en hemelsblauw

 

Keukentrend: zwarte keukens & zwarte accenten

Super chique: een zwarte keuken. Je ziet deze keukens veel voorbijkomen tussen alle keuken inspiratie. Deze keukens ogen niet alleen stijlvol en minimalistisch, maar zijn ook met vele verschillende typen interieur te combineren. Een ideale keuze dus! Door een juiste combinatie van verschillende materialen, kun je ervoor kiezen je keuken een stoere, industriële of juist wel hele luxueuze uitstraling te geven.

Vind je een compleet zwarte keuken net iets te heftig? Dan kun je ook kiezen voor zwarte accenten. Denk bijvoorbeeld aan de handgrepen van de keukenkastjes, de kranen en/of wasbak, het kookeiland of je inbouwapparatuur. 

industriele keuken inspiratie
landelijke keuken inspiratie
greeploze keuken inspiratie
industriele keuken inspiratie
landelijke keuken inspiratie
greeploze keuken inspiratie

De indeling van je nieuwe keuken

Na het opsnorren van al die keuken inspiratie en het doorspitten van de trends, moet er uiteindelijk toch een keuze worden gemaakt. Laten we beginnen bij het begin: de vorm en indeling van je keuken.

Hoe je je keuken het beste kunt indelen heeft niet alleen te maken met hoe je deze graag wilt gaan gebruiken, maar ook met de ruimte die je tot je beschikking hebt. Heb je veel ruimte nodig tijdens het koken? Dan is een keuken met een kookeiland misschien wel iets voor jou.

Vind jij het belangrijker om een grote eettafel in de keuken te hebben, dan neemt een kookeiland misschien weer te veel ruimte in beslag en kun je beter kiezen voor een open hoekkeuken. Tegenwoordig zijn ook de U-vorm keukens erg populair. Je kunt er voor kiezen je keuken (half)open te houden of juist te kiezen voor een dichte keuken.

Verkies jij liever een borreltje drinken over uitgebreid dineren? Dan biedt een keuken met bar of kookeiland met bar voor jou misschien ook wel een uitkomst!

keuken inspiratie voor huiselijke stijl

Keuken inspiratie: verschillenden stijlen

Van modern tot landelijk en industrieel, er zijn superveel verschillende stijlen keukens met ieder weer een eigen uitstraling. Welke stijl spreekt je het meest aan en waarom? We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

 

De industriële keuken

Een industriële keuken is te herkennen aan het gebruik van robuuste materialen en de stoere uitstraling. Veel gebruikte materialen zijn beton, RVS, metaal en hout, vaak combinatie met natuurlijke kleuren en een strakke indeling.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld moderne- en design keukens, waar alles tot in de puntjes wordt afgewerkt, staan in een industriële keuken juist die oneffenheden en ‘rauwe randjes’ centraal.

 

De landelijke keuken

Alleen al in de landelijke stijl keukens, zit veel verschil. Je denkt misschien al snel aan de klassieke landelijke keuken, maar de moderne landelijke keuken kan net zo goed mat zwart zijn. De overeenkomsten zitten hem voornamelijk in het ‘plattelandsgevoel’. Landelijke keukens maken veel gebruik van houten materialen en hebben een nostalgische en warme sfeer.

Veelgebruikte materialen zijn hout en graniet, voornamelijk in het keukenblad en de keukenkastjes. Wat weer goed matcht met de landelijke accessoires die er in de keuken worden gebruikt. Zo kan een landelijke eettafel in het midden van je keuken al veel verschil maken.

 

De design keuken

Ook wel de minimalistische of strakke keuken. Dit type keuken heeft een luxe en minimalistische uitstraling. De keukenopstelling is functioneel en de keuken wordt vaak gekenmerkt door gewaagde kleur- en materiaalcombinaties. Design keukens zijn vaak voorzien van de meest moderne (inbouw)apparatuur en nieuwste snufjes. 

Materialen die veel worden gebruikt zijn glas, hoogglans materialen, aluminium en chroom of RVS in combinatie met hout. Bij een design keuken kan het allemaal!

 

De klassieke keuken

Een klassieke keuken kenmerkt zich aan vaak sierlijke afwerkingen en andere nostalgische elementen. Ook hier heerst weer een warme sfeer en doet je misschien denken aan grootmoeders keuken, maar dan in een nieuw jasje.

In deze keuken staan veel accessoires: plantjes, schilderijen en een fruitschaal. Onmisbaar! In plaats van dat alles netjes is weggewerkt in de keukenkasten, hangt bij een klassieke keuken juist veel kookgerei aan de wand. Net als bij een landelijke keuken wordt er bij de klassieke keuken ook weer veel gebruik gemaakt van hout, aardse kleuren en warme tinten zoals beige en crème.

 

De moderne keuken

Naadloos, strak en minimalistisch: dat is een typische moderne keuken. Alles is netjes weggewerkt en strakke lijnen voeren de boventoon. Scherpe hoeken in bijvoorbeeld kastdeuren en/of werkbladen passen perfect bij dit moderne karakter. Kasten en laden in een moderne keuken zijn vaak greeploos. Moderne keukens hebben een exclusieve en luxueuze uitstraling.

Rust en symmetrie staan bij veel moderne keukens centraal. Veel gebruikte materialen zijn graniet en composiet. 

Valt jouw ideale keuken niet binnen een bepaalde stijl? Dat is natuurlijk geen probleem. Het belangrijkste is dat de keuken aansluit bij jouw wensen en woning. Je kunt dus gerust verschillende stijlen, materialen en ideeën combineren.

greeploze keuken inspiratie
keuken inspiratie voor industriele stijl
moderne keuken inspiratie
greeploze keuken inspiratie
keuken inspiratie voor industriele stijl
moderne keuken inspiratie

Je keuken inspiratie tot leven laten komen? Wij maken graag jouw keuken op maat!

Heb jij na het lezen van al deze keuken inspiratie een goed beeld bij wat je zou willen? Of heb je misschien nog wat persoonlijk advies nodig? Wij helpen je graag verder!

Kom gerust eens bij ons langs met je moodboard, staaltjes en andere voorbeelden van jouw ideale keuken en wij gaan voor je aan de slag met het uitdenken van jouw keuken op maat. Nadat we weten wat de afmetingen ervan zijn, gaan we met jouw voorstel aan de slag.

We berekenen hoeveel materialen we nodig hebben en hoelang het duurt voordat jij je creatie met trots aan iedereen kunt laten zien. Als we hier klaar mee zijn, bellen we je op en nodigen we je uit om bij ons in het atelier nog eens alles door te nemen.

Zijn we beiden akkoord? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met jouw nieuwe keuken!

Meer weten? Stuur ons gerust een e-mailtje, wij reageren altijd binnen één werkdag.

Of vraag hieronder direct een offerte op maat aan. 

Niet schrikken! Voor een offerte hebben we minder informatie nodig dan je denkt.

Als je geinteresseerd bent in een keuken op maat, neem dan even de tijd om onderstaand formulier in te vullen. Op basis van je ingevulde informatie, krijg je van ons binnen 7 dagen een prijsindicatie.