Vrijblijvende offerte aanvragen

Zo wordt jouw industriële keuken dé eyecatcher van je huis!

Heb je recent een industriële keuken gezien en je afgevraagd hoe je dit stoere, robuuste ontwerp kunt integreren in jouw huis? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel gaan we je alles vertellen wat je moet weten over industriële keukens op maat. Of je nu op zoek bent naar inspiratie voor een nieuwe keuken of gewoon nieuwsgierig bent naar de mogelijkheden, wij hebben alle informatie die je nodig hebt.

We bespreken de kenmerken van een industriële keuken, de verschillende materialen en kleuren die gebruikt worden, en hoe je jouw industriële keuken tot een echte eyecatcher kunt maken. Dus leun achterover, ontspan en laat ons je begeleiden op de reis naar jouw perfecte industriële keuken!

Wil je weten hoe wij stap voor stap samen de keuken van jouw dromen realiseren? Ga dan direct naar onze keuken op maat pagina.

Het team dat jouw marmeren keuken op maat maken
industriele keuken gemaakt door atelier 19

Wat zijn de kenmerken van een industriële keuken?

Een industriële keuken heeft een kenmerkende stoere uitstraling die vaak wordt geassocieerd met fabrieken en lofts. Om deze look te creëren, wordt er veel gebruikgemaakt van robuuste materialen en eenvoudige, functionele ontwerpen. Zo zijn de meubels vaak gemaakt van staal, beton en hout. De focus ligt op de functionaliteit en duurzaamheid van de keuken.

Een ander kenmerk van een industriële keuken is de open structuur. Vaak worden muren weggehaald om meer ruimte te creëren en een open keuken te maken die naadloos aansluit op de rest van de woonruimte. Hierdoor wordt de keuken een centrale plek in huis waar iedereen kan samenkomen en gezellig kan koken en eten.

De industriële stijl wordt ook vaak geassocieerd met ruw en onafgewerkt, maar dat betekent niet dat het niet stijlvol kan zijn. Door slim gebruik te maken van materialen en kleuren kan er juist een unieke sfeer worden gecreëerd die perfect past bij jouw gewenste woonstijl. Enkele populaire kleuren voor industriële keukens zijn zwart, wit, grijs, donkergroen en donkerblauw. Deze kleuren worden vaak gecombineerd met een betonnen of houten vloer en ruwe, onbewerkte wanden om de stoere uitstraling compleet te maken.

Dit zijn de 3 meest gebruikte materialen

Een van de belangrijkste kenmerken van een industriële keuken is het gebruik van robuuste materialen. De meest gebruikte materialen voor industriële keukens zijn staal, beton en hout.

Staal is een populair materiaal voor industriële keukens vanwege de duurzaamheid en functionaliteit. Het kan goed tegen hitte en vocht en is gemakkelijk schoon te maken. Daarnaast is staal ook nog eens erg stijlvol en past het goed bij de ruwe, stoere uitstraling van een industriële keuken.

Beton is een ander materiaal dat veel gebruikt wordt in industriële keukens. Het heeft een ruwe, onafgewerkte uitstraling die goed past bij de stoere sfeer van deze keukenstijl. Betonnen aanrechtbladen zijn bijvoorbeeld populair vanwege hun duurzaamheid en eenvoudige onderhoud. Het nadeel van beton is echter dat het gevoelig is voor vlekken en krassen, waardoor het niet geschikt is voor mensen die veel in de keuken werken.

Hout is een derde materiaal dat veel gebruikt wordt in industriële keukens. Het zorgt voor warmte en gezelligheid in de keuken en kan goed gecombineerd worden met andere materialen zoals staal en beton. Houten aanrechtbladen en keukenkasten zijn populair vanwege hun natuurlijke uitstraling en duurzaamheid. Een nadeel van hout is echter dat het gevoelig is voor vocht en vlekken, waardoor het regelmatig onderhoud vereist.

Ook zien we steeds vaker natuursteen keukenbladen en marmeren keukenbladen terugkomen.

industriele keuken voor een klant aan de rotte
industriele keuken met zwarte handgrepen

De voordelen van een op maat gemaakte industriële keuken

Een op maat gemaakte industriële keuken biedt veel voordelen ten opzichte van een standaard keuken. Daarom hebben we hieronder alle voordelen kort en krachtig voor je opgesomd:

  • Unieke en persoonlijke uitstraling die perfect past bij jouw unieke wensen en behoeften, en aansluit op de rest van je interieur en de levensstijl van jouw gezin.
  • Meer mogelijkheden op het gebied van materiaalkeuze en keukeninrichting, zoals een specifieke afmeting van het aanrechtblad en experimenteren met verschillende materialen en kleuren.
  • Meer functionaliteit door rekening te houden met jouw specifieke wensen en behoeften zoals extra opbergruimte en een speciale indeling van de keukenkasten.
  • Toevoeging van waarde aan de woning door een unieke en persoonlijke keuken die een belangrijke factor kan zijn bij de verkoop van de woning.

4 tips hoe je jouw industriële keuken tot een échte eyecatcher kunt maken:

Een industriële keuken heeft van zichzelf al een stoere en robuuste uitstraling. Maar hoe maak je deze keuken nu tot een echte eyecatcher? Hieronder volgen een aantal tips om jouw industriële keuken te laten stralen.

1. Creëer contrasten: een industriële keuken kenmerkt zich door het gebruik van ruwe en onafgewerkte materialen. Creëer contrasten door deze materialen te combineren met zachte texturen zoals kussens en plaids. Zo ontstaat er een mooie balans tussen stoer en zacht.

2. Kies voor opvallende verlichting: verlichting is een belangrijk onderdeel van het creëren van sfeer in de keuken. Kies voor opvallende lampen zoals hanglampen van staal of koper. Deze lampen zijn niet alleen functioneel, maar voegen ook nog eens extra sfeer toe aan de keuken.

3. Gebruik accessoires: accessoires en decoraties zijn een belangrijk onderdeel van het creëren van een industriële sfeer. Denk hierbij aan vintage blikken, stoere planken aan de muur of een robuuste metalen fruitschaal. Deze accessoires en decoraties geven de keuken net dat beetje extra en maken het plaatje compleet.

4. Combineer oud en nieuw: een industriële keuken leent zich perfect voor het combineren van oud en nieuw. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor moderne keuken inbouwapparatuur in combinatie met een vintage keukentafel. Op deze manier ontstaat er een mooie mix tussen oud en nieuw die zorgt voor een unieke en persoonlijke uitstraling.

indusriele keuken gemaakt door interieurbouwer atelier 19
dit is een industriele keuken met een wit marmeren keukenblad, witte wasbak en gouden kraan

Inspiratie: Pinterest en woonmagazines

Industriële keukens zijn er in verschillende soorten, maten en stijlen. Neem maar eens een kijkje op Pinterest of in een woonmagazine. Je komt er dan al gauw achter dat er uiteenlopende keukenstijlen zijn. Als interieurbouwers geloven we niet echt in keukenstijlen, maar ze kunnen je wel inspireren.

Wij zeggen altijd:

“De keuken van je dromen vind je niet in een woonmagazine of keukenzaak, maar kun je wel laten maken”.

Neem maar eens een kijkje hieronder. Welke keukens vind jij mooi? En zoals je kan zien, kan je er niet altijd direct een stijl aan koppelen 😉 Dit zijn namelijk maatwerk keukens die we voor klanten hebben gemaakt.

Hoe creëer je de industriële keuken van je dromen?

Het is begrijpelijk dat je jouw keuken een bepaalde uitstraling wilt geven, maar is het echt nodig om een bepaalde keukenstijl te kiezen? Het volgen van een keukentrend kan namelijk niet altijd de beste keuze zijn…

Ons advies is om niet meteen te zoeken naar een keukenstijl. Sterker nog, we adviseren vaak het tegenovergestelde.

Neem een kop koffie of thee, open Pinterest en zoek op het woord ‘keuken’. Je zult verschillende soorten keukens zien, waar je niet altijd een specifieke stijl aan kunt koppelen. Zo voorkom je een tunnelvisie en krijg je echt inspiratie voor de keuken van je dromen.

atelier 19 in gesprek over een industriele keuken

Hulp nodig bij het realiseren van je droomkeuken?

Wil je graag de keuken van je dromen op maat laten maken? En wil je graag weten hoeveel dit kost? Vul dan het offerte formulier hieronder in.

Inspiratie nodig?

Weet je nog niet precies hoe de keuken van je dromen eruit ziet en wil je graag geïnspireerd worden? Volg ons dan op de volgende social media kanalen.