Tips en inspiratie voor een optimale keukeninrichting

Je bent op zoektocht naar een nieuwe keuken. Je kijkt naar de verschillende keukenstijlen, materialen en apparatuur. Maar de keukeninrichting is de basis. Wij als interieurbouwers weten dat maar als te goed.

Daarom willen we je in dit blog meer vertellen welke werkzones er in een keuken essentieel zijn. We vertellen waar je rekening mee moet houden. Maar uiteraard hopen we je ook te inspireren voor de inrichting, de stijl en de vorm van je droomkeuken.

keukeninrichting door meubelmaker
keukeninrichting zones

De 5 werkzones voor de indeling van je keuken

Een keuken koop je vaak niet elke dag. Daarom is het belangrijk dat hij zowel mooi als praktisch wordt. Je gebruik een keuken om in de ochtend je ontbijtje klaar te maken, maar ook als je thuis uitgebreid wilt dineren met vrienden en familie. De inrichting van de werkzones zijn alles bepalend. Daarom leggen we kort en krachtig uit welke vijf werkzones belangrijk zijn.

Zone 1: spoelen en afval

Eén van de belangrijkste zones in een keuken is de spoelen en afval zone. Hier doe je de afwas en spoel je etenswaar van de borden, de pannen en het bestek af. Ook sorteer je het afval en ruim je het weer netjes op in de aangewezen prullenbak.

We raden je aan om deze zone tussen de zones opbergen en koken in te delen. Dit is ideaal omdat je de afwas makkelijk kan opruimen en vieze pannen kan afspoelen.

Zone 2: voorbereiden

De voorbereidingszone is de plek waar je je maaltijden voorbereid zoals het kruiden van het vlees en het snijden van de groenten. En dan is een werkblad het belangrijkste onderdeel.

In de voorbereidingszone is het ideaal als je ook kasten en lades hebt waar je de benodigde keukenspullen kan pakken en opbergen. Deze zone bevindt zich tussen de zones spoelen en afval; de kookzone.

Zone 3: koken

De bak- en kookzone is dé plek in je keuken waar je die overheerlijke maaltijden maakt. Daarom is het belangrijk dat je tijdens de keukeninrichting er voor zorgt dat potten, pannen, borden en bestek eenvoudig te pakken zijn. Zo kan je borden boven in een kastje plaatsen en pannen onder in een keukenkastje.

Je kan er voor kiezen om een oven onder je kookplaat in te delen, maar je kan ook voor een andere plek kiezen. Een oven gebruik je natuurlijk minder dan je kookplaat. Veel van onze klanten kiezen ervoor om een inbouwmagnetron en inbouwoven boven elkaar te plaatsen. Zo werk je ze mooi weg en zijn ze altijd eenvoudig en snel te gebruiken.

Vergeet niet om de kookzone naast de voorbereidingszone in te richten. Heb je ook een kookeiland? Dan kan je de zones ook tegenover elkaar indelen.

keukeninrichting voor verschillende soorten keukens

Zone 4: bevoorraden

De koelkast is belangrijk bij de inrichting van de keuken. Je hebt een koelkast nodig om wat drinken, beleg of ingrediënten voor een maaltijd te pakken. Dan is het wel zo prettig dat je koelkast op een fijne plek is ingedeeld.

Ook is het belangrijk dat je in de voorraad zone rekening houdt met het indelen van keukenkasten en verschillende keukenlades. Het is ook fijn als deze zone vlakbij de kookzone is. Scheelt je toch weer een paar stappen zetten 😉

Zone 5: opbergen

Het opbergen van ovenschalen en keukenmachines komen minder vaak voor dan het pakken van pannen, borden en bestek. Daarom heeft de opberg zone geen belangrijke plek in je keuken. Het is van belang dat je de eerder genoemde zones wel een belangrijke locatie in je keuken geeft.

Wel neemt de opberg zone veel ruimte in, dus het is verstandig dat je daar wel rekening mee houdt.

keukeninrichting design

Welke vorm krijgt de keuken?

Keukeninrichting is belangrijk, maar het is natuurlijk ook van belang dat je een vorm kiest die past bij de ruimte die je tot je beschikking hebt. Kies je voor een U- of L-vormige keuken? Of heb je juist plek voor een keuken met een kookeiland en een bar?

Als interieurbouwers maken we regelmatig unieke keukens. Je weet wel, die mooie keuken die je in een woonmagazine of op Pinterest hebt gevonden, maar nergens te koop is 😅

Op onze keuken op maat pagina vertellen we je meer over het laten maken van een keuken en hoe wij te werk gaan.

Wij zeggen altijd:

“De keuken van je dromen vind je niet in een keukenzaak, maar kun je wel laten maken”.

Welke stijl krijgt je droomkeuken?

Je weet de keukeninrichting en de vorm van de keuken, maar toch twijfelen mensen vaak over de stijl. Dat is natuurlijk niet gek, want een keuken is een grote investering waar je jarenlang van wilt genieten. En een stijl kiezen die nu trendy is, is niet altijd de verstandigste keuze…

Daarom raden we je aan, om niet direct op zoek te gaan naar een keukenstijl. Het tegenovergestelde is juist verstandig. Gewoon zoeken naar een keuken via Pinterest. En dan zie je verschillende keukens waar je vaak geen keukenstijl aan vast kan hangen. Of juist wel. De keuken waar je al zo lang over nadenkt krijgt dan vorm.

 

keukeninrichting door atelier 19

Niet schrikken! Voor een offerte hebben we minder informatie nodig dan je denkt.

Als je geïnteresseerd bent in een op maat gemaakte keuken, neem dan even de tijd om onderstaand formulier in te vullen. Op basis van je ingevulde informatie, krijg je van ons binnen 7 dagen een prijsindicatie.

Nog niet klaar om je droomkeuken werkelijkheid te laten worden?

Volg ons dan op social media voor inspiratie!