Marmeren keukenblad: tips en inspiratie

Wil je graag meer weten over een marmeren keukenblad? Dan is dit het blog item voor jou! In dit blog geven we je verschillende tips en inspiratie. Wij vertellen je onder andere over de verschillende soorten marmer, of marmer geschikt is als keukenblad en hoe je een keuken met een marmeren aanrechtblad het beste kan schoonmaken en onderhouden, zodat je er lang van kan genieten. Maar laten we beginnen bij het begin: wat is marmer?

wat is een marmeren keukenblad
marmeren keukenblad inspiratie

Wat is marmer?

Wist je dat het woord marmer van het griekse woord marmaros afkomt? En dit betekent glanzende steen. Duizenden jaren geleden werd marmer aangetast door temperatuurverschillen. Ook zorgden zand en klei voor de vlekken in het kalksteen. En vandaag de dag wordt het marmer gewonnen in groeves en vervolgens in delen gezaagd.

Marmer wordt door zijn luxe uitstraling vaak gebruikt in interieur om bijvoorbeeld een meubel of marmeren keukenblad van te maken. Ook wordt marmer vaak gebruikt voor vloeren of als tegels in de badkamer.

Marmer heb je in heel veel verschillende soorten, daar willen we je graag wat meer over vertellen. De keuze is enorm wat marmer betreft. Je hebt de keuze van wit tinten tot zwart tinten, maar je kan marmer ook in verschillende kleuren krijgen zoals rood, blauw en geel.

Welke soorten marmer zijn er?

Wist je dat geen één soort marmer hetzelfde is? Ook al kies je voor een specifieke soort marmer zal je nooit precies hetzelfde soort patroon hebben. Marmer is een natuurproduct en moeder natuur maakt niet één en dezelfde soort steen. Je hebt dus altijd een uniek keukenblad. Maar welke soorten zijn er? Er zijn meer dan 100 verschillende soorten marmer. We hebben de meest voorkomende marmersoorten voor je op een rijtje gezet. 

 

Beige & crème tinten

Wist je dat je een kristalstructuur moet hebben om een steen marmer te noemen? Sommige verschillende soorten natuurstenen zijn dus eigenlijk geen marmer, maar deze worden wel kalkstenen genoemd. Wij snappen natuurlijk goed dat niet iedereen dat weet. Kalkstenen zijn ook van goede kwaliteit, dus als je daarvoor kiest heb je ook een kwalitatief goed keukenblad.

Beige en creme soorten zijn er in verschillende tinten. Van een effen tot een gewolkt patroon. Ook zijn de richtingen van de patronen anders en kan je een een beige of crème natuursteen helemaal naar wens uitzoeken. 

 

Blauwgrijze tinten

Wist je dat je niet een blauwe tint marmer hebt? Je hebt gelukkig wel grijsblauwe tinten. Net zoals bij andere soorten marmer is elke marmeren plaat uniek. En daarom perfect voor een werkblad. Vind je niet? Je bent dus eigenlijk gegarandeerd van een unieke keuken als je kiest voor een marmeren aanrechtblad.

 

Bruintinten

Wist je dat bruine tinten marmer eigenlijk notenkleurig zijn? Bruin marmer zijn dus eigenlijk noot kleurige tinten. Om het makkelijker te maken noemen we het bruin tinten. Deze soort marmer kan je goed combineren met andere kleuren omdat bruin een goede kleur is die past in industriële-, klassieke- en landelijke stijlen. 

 

Gele tinten

Er zijn verschillende kalksteensoorten die bestaan uit geel tinten. Ze komen voor in het mooie Italië en zonnige Turkije. Echt een hele gele tint is lastig te vinden in marmer. Je ziet wel de geel tinten uiteraard goed terug komen in deze marmersoort. Hou je van geel? Dan kan je vast en zeker een mooie gele tint vinden die aansluit bij je wensen en eisen. Van lichte tinten tot donkere tinten en alle tinten die daar tussen zitten. 

 

Grijze tinten

Wist je dat grijs wordt gezien als de kleur van hardsteen? Je hebt verschillende soorten grijs tinten waar je uit kan kiezen. Wat vind jij mooier? Lichtgrijs, donkergrijs of toch een crème grijze tint? 

 

Groene tinten

Wist je dat je eigenlijk geen groene tinten marmer hebt? Je hebt wel andere steensoorten die groene tinten hebben. Het gaat bij groene tinten dus niet om marmer, maar wel om een andere mooie kalksteensoorten. Er zijn dus nog verschillende soorten kalkstenen die groentinten hebben. Van Alpi Verde tot Verde Viana. 

 

Paarse tinten

Mooi paars is niet lelijk toch : -). Dat dacht moeder natuur ook. Alleen helaas zal je nooit effen paars marmer vinden. Bij paarse tinten heb je altijd samengestelde kleurtinten marmer. En die zijn ook heel mooi!

 

Rode tinten

Net zoals bij andere kleurtinten heb je eigenlijk geen rood marmer. Je hebt wel rode natuursteensoorten. Van minimalistisch tot drukke lijnen. Rode natuursteensoorten zijn er in verschillende kleurtinten en voor ieder wat wils. Ze worden vaak gebruikt voor een keukenblad of voor badkamertegels. 

 

Roze tinten

Je hebt weinig marmer die je kan kopen in een diepe kleur. Roze is daar een uitzondering van. Hou je van roze? Dan is er een marmersoort die perfect aansluit op de roze tint die je graag wilt. 

 

Witte tinten

Marmer wordt vaak in een witte tint gekocht omdat het minimalistisch is en het past goed bij verschillende soorten stijlen. Je ziet het vaak terug in landelijke-, klassieke- en scandinavische keukens. Zoek je een marmer keukenblad in een witte tint? Dan heb je veel keuze. Witten tinten zie je vaak met grijze-, groene-, blauwe-, en rode tinten door het marmer. 

 

Zwarte tinten

Dit is denk ik wel de meest bekende marmer soort die we kennen. Marmer met zwarte tinten. Je hebt dan vaak lichte tinten die door het zwarte marmeren lopen. Zwart zie je steeds vaker. En dat vinden we ook niet gek. Dit is niet voor niets één van onze favorieten.

Is marmer geschikt als keukenblad?

Een marmeren keukenblad is niet alleen mooi, maar ze kunnen ook tegen een stootje. En daarom is marmer zeer geschikt als keukenblad. Wij maken regelmatig maatwerk keukens met een marmeren werkblad en weten wat belangrijk is als je een aanrechtblad van marmeren wilt. Naast dat het hittebestendig is, is het ook slijtvast. Maar het is wel belangrijk dat je het goed onderhoud of laat onderhouden. Het onderhouden en schoonmaken van een marmeren werkblad behandelen we later in dit artikel.

Dus wil je een luxe en exclusieve keuken? Dan is een keuken met een marmeren aanrechtblad precies wat je zoekt! Want je kan een keukenblad in verschillende kleurtinten kopen of laten maken. Ideaal toch?

is marmer geschikt voor een marmeren keukenblad
Moderne Keuken met een marmeren keukenblad
Luxe Keuken met een marmeren keukenblad
Landelijke Keuken met een marmeren keukenblad
de keukenbouwers van je keuken met marmeren keukenblad
marmeren keukenblad met wit marmer
Moderne Keuken met een marmeren keukenblad
Luxe Keuken met een marmeren keukenblad
Landelijke Keuken met een marmeren keukenblad
de keukenbouwers van je keuken met marmeren keukenblad
marmeren keukenblad met wit marmer

Wat is het verschil tussen een marmer look en een echte marmeren keukenblad?

Het grote verschil tussen een marmer look of marmeren keukenblad is kwaliteit. Natuurlijk is een marmer look keukenblad goedkoper, maar de kwaliteit dat je krijgt, is wel stukken lager en het gaat minder lang mee. Het voordeel van een marmerlook is wel dat het minder onderhoud vraagt. Maar als je een echt marmeren werkblad wilt krijg je er wel meer kwaliteit en een echt unieke keuken voor terug.

Wil je graag een tijdloze, warme en luxe ogende keuken? Kies dan zeker voor een keukenblad van echt marmer. 

 

Past een marmeren werkblad bij alle stijlen keukens?

Er zijn verschillende soorten keukenstijlen waar een marmeren aanrechtblad bij past. Vind je een landelijke, moderne, design, industriële of scandinavische keuken mooi? Dan kan je die perfect combineren met een marmeren aanrechtblad. Er zijn zoveel verschillende soorten marmer dat er altijd wel een werkblad is dat perfect past bij de keuken van je dromen. 

De volgend keukenstijlen kan je goed combineren met een marmeren keukenblad:

 • modern;
 • landelijk;
 • design;
 • industriële;
 • scandinavische.

Staat je stijl er niet bij? Of wil je graag advies van experts? Neem dan contact met ons op! Wij beantwoorden je vragen en voorzien je graag van vrijblijvend advies. 

 

Heeft een marmeren keukenblad onderhoud nodig?

Ja, een marmeren aanrechtblad heeft onderhoud nodig. Om je marmer zo goed mogelijk te beschermen kan je het marmer impregneren. Het marmer krijgt dan een beschermlaagje waardoor vuil minder snel in het marmer trekt en het zorgt ervoor dat je het makkelijker kan schoonmaken. Wij adviseren je wel om altijd voorzichtig te blijven met o.a. azijn, vruchtensappen en zuren. Marmer is en blijft een natuursteensoort. 

 

Kan je het marmer goed schoonmaken?

Marmer kan je goed schoonmaken. Je kan het schoonmaken met groene zeep of een speciaal marmerreiniger. Als je zeep gebruikt dan is het belangrijk om niet te veel zeep te gebruiken. Anders kan je een vettig laagje krijgen op het marmer. Het vettige laagje trekt dan juist meer viezigheid en vuil aan en dat wil je natuurlijk voorkomen. 

Wij geven je een 5-stappenplan om een marmeren werkblad schoon te maken. Maar voordat je begint heb je een emmer met lauw water, een zachte doek, zeep of marmerreiniger, schoon water en een zeem nodig.

marmeren keukenblad met wit marmer
de keukenbouwers van je keuken met marmeren keukenblad
Moderne Keuken met een marmeren keukenblad
marmeren keukenblad met wit marmer
de keukenbouwers van je keuken met marmeren keukenblad
Moderne Keuken met een marmeren keukenblad

5-stappenplan om regelmatig je marmeren keukenblad schoon te maken:

Stap 1: vul een emmer met lauw water met zeep of marmerreiniger. Let op: gebruik niet te veel want anders kan je een vettig laagje krijgen op je marmer. 

Stap 2: probeer eerst een stukje schoon te maken wat je niet goed ziet. Als je een verkeerd reinigingsmiddel gebruikt of een schuursponsje wil je niet dat het midden op je keukenblad een vlek maakt. Kijk dus altijd goed of je een zachte doek of spons hebt en een schoonmaakmiddel waar je marmer mee kunt schoonmaken.

Stap 3: maak het marmer met beleid schoon. Houd er rekening mee dat je niet te hard wrijft, want anders loop je kans om krassen te krijgen.

Stap 4: Neem het marmer af met schoon water. Het is belangrijk dat er geen zeepresten achterblijven op het marmer.

Stap 5: Maak het marmer goed droog met een zeem en/of droge doek. 

Het marmer is nu weer mooi schoon. Heb je het marmer al vaak schoongemaakt? Dan kan je het misschien opnieuw impregneren. Let er wel op dat het marmer vaak een iets andere look krijgt. 

 

Kan je van alle soorten marmer een marmeren keukenblad kopen?

Je kan een marmer keukenblad in verschillende soorten en maten kopen. Van parelwit tot diep zwart. En alle mogelijk kleuren die daar tussenin zitten. Zoals je hebt kunnen lezen bij het kopje ‘alle soorten marmer’ heb je veel verschillende soorten kleuren in verschillende soorten kleurtinten. Er is dus voor ieder wat wils. Hoe uniek je smaak ook is. 

Vind je het lastig om te kiezen voor welke vorm keuken, keukenstijl en/of marmer keukenblad je moet gaan? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan. Wij adviseren je graag over materiaalkeuze, keukenstijlen en marmersoorten.

Wat kost een marmeren werkblad?

Een marmer keukenblad begint vaak vanaf €350 per m1 (strekkende meter), maar kan oplopen tot wel € 700 per m1. Wij gaan dan even uit van een keukenblad met een diepte van 60 cm. UIteraard kan je altijd zelf kiezen hoe breed, diep en dik je een marmeren keukenblad wilt.

Een ‘goedkoop’ marmeren aanrechtblad is vaak dun en daardoor gevoelig. Dit type marmer keukenblad hebben een dikte van 20 mm. Wij adviseren je om minimaal een dikte te kiezen van 40 mm. Het marmer is dan massiever en sterker. Jij hoeft er alleen voor te zorgen dat je het netjes onderhoud. Maar met de tips in dit artikel moet dat vast en zeker goed komen!

Hoeveel kost een keuken met een marmeren keukenblad?

Een standaard keuken kost vaak tussen de €7.500 tot € 15.000. Een keuken met een marmeren keukenblad kost al gauw €25.000. Je hebt dan wel een luxe keuken. Als je een keuken laat maken bij een groot keukenbedrijf heb je een beperkte keuze. Wij kunnen voor bijna hetzelfde geld ook een maatwerk keuken voor je maken. Bij ons kan je de keuken van je dromen samenstellen en laten maken met de apparatuur en materialen die je wilt. 

Wil je een warmteplaat, wijnpaal, 2 ovens of 6-pits fornuis? Bij ons kan het! 

Wat zijn de voordelen en nadelen van een marmeren keukenblad?

Zoals je hebt kunnen lezen heeft marmer verschillende voor- en nadelen. Wij zetten ze graag overzichtelijk voor je op een rijtje.

 

De voordelen van marmer:

 • marmer is een exclusieve steensoort, omdat geen één keukenblad van marmer hetzelfde is. 
 • marmer kan je in verschillende soorten kleuren en kleurtinten kopen;
 • marmer kan tegen een stootje;
 • marmer kan je goed onderhouden en schoonmaken;
 • marmer heeft een luxe uitstraling;
 • marmer is een duurzaam product waar je jarenlang van kunt genieten. 

 

De nadelen van marmer:

 • marmer kan kleine oneffenheden hebben omdat het een natuursteen is;
 • marmer is niet vlekbestendig, dus het schoonmaken van marmer is belangrijk;
 • marmer is redelijk hittebestendig, maar een hete pan voor langere tijd op het keukenblad kan wel een brandplek veroorzaken;
 • marmer is niet krasbestendig, dus wees altijd voorzichtig met scherpe materialen op het keukenblad;
 • marmer heeft onderhoud nodig. 

 

Vind je marmer toch niet de juiste keuze? Dan kan je ons volgen op Instagram voor keuken en interieur inspiratie. Wij delen regelmatig foto’s van keukens die wij gemaakt hebben. Genoeg inspiratie dus! 

Een keuken met marmeren keukenblad kant en klaar kopen of op maat laten maken?

Als je een keuken met een marmeren keukenblad kant en klaar koopt bij een keukenbedrijf heb je vaak maar een beperkte keuze uit marmer, materiaal en apparaten. Je droomkeuken samenstellen is dan vrijwel onmogelijk. 

Wil je graag een keuken op maat laten maken? Dan kunnen we je van begin tot eind helpen. Je kan zelf alle materialen, apparatuur en een marmeren werkblad uitkiezen. Wil je graag weten wat we voor je kunnen betekenen?  

Vraag dan een adviesgesprek aan via het formulier hieronder. Samen gaan we dan in gesprek over de keuken van je dromen onder het genot van een bakje koffie of thee.

marmeren keukenblad laten maken

Wil je een adviesgesprek? Neem dan contact met ons op!