Hoe creëer je de leefkeuken van je dromen? Tips + inspiratie

Wil je graag de leefkeuken van je dromen? De plek waar je met je gezin en vrienden tot in de late uurtjes kan natafelen? Waar hard wordt gelachen en soms wordt gehuild? Dan is dit blog perfect voor jou. We vertellen je wat een leefkeuken is, hoe je die creëert en geven je verschillende tips en inspiratie.

Begin je al een beetje te dromen? Laten we dan maar gauw beginnen, zodat je die droom op korte termijn kan realiseren 💭

Moderne leefkeuken
Meubelmaker van leefkeukens

Wat is een leefkeuken?

Heb je de term leefkeuken ergens gehoord en ben je benieuwd geworden wat het inhoud? Ja? Dan leggen we het aan je uit.

De term leefkeuken is niet nieuw. Het is eigenlijk hetzelfde als een woonkeuken, maar dan heeft het een andere naam. Wij als interieurbouwers zien deze termen dagelijks aan ons voorbij gaan, maar hoe je het beestje – in dit geval keukentje – ook noemt: het is een keuken waar je samenkomt met de mensen van wie je houdt. En waar wordt geleefd.

 

Zijn leefkeukens heel groot?

Nee, een leefkeuken hoeft niet groot te zijn. Maar dat kan natuurlijk wel. Je kan dit type keuken zien als een ruimte waar je keuken en woonkamer – vaak in één geheel – samenkomen. De twee losse leefruimtes worden samengevoegd in je interieur.

 

Geen één leef- of woonkeuken is hetzelfde…

Hoe je een leefkeuken vorm geeft, is afhankelijk wat jij en je gezin belangrijk vinden. Werk je graag aan de eettafel? Ontbijt je in de ochtend met je kids en partner? Ontvangen jullie graag familie en vrienden? Wat vind je nou echt belangrijk in je droomkeuken?

Waarschijnlijk kan je het al een beetje raden. Een leefkeuken is voor iedereen anders. Het is een brede term waarin iedereen zijn eigen unieke smaak aangeeft. En dat vinden we als interieurbouwers natuurlijk prachtig. We helpen mensen als jij die graag de keuken van hun dromen willen realiseren. Ook als je nog niet exact weet wat je wilt. Neem gerust eens een kijkje op onze keuken op maat pagina.

donkere leefkeuken
In het atelier waar leefkeukens op maat worden gemaakt
een landelijke leefkeuken op maat voor één van onze klanten
in gesprek over de leefkeuken van je dromen
industriele leefkeukens
donkere leefkeuken
In het atelier waar leefkeukens op maat worden gemaakt
een landelijke leefkeuken op maat voor één van onze klanten
in gesprek over de leefkeuken van je dromen
industriele leefkeukens

Wat zijn de voordelen?

We hebben je verteld wat een leefkeuken is en hebben enkele voordelen kort benoemt. Nu gaan we alle voordelen van dit type keuken onder elkaar zetten, zodat je goed de voordelen kan bekijken.

  • Geen afgesloten keuken, zodat je tijdens het koken nog steeds gesprekken kan voeren met je gezin en gasten;
  • open ruimte, waardoor je woonkamer en keuken groter ogen;
  • door de open keuken kun je ook goed opletten op je kinderen en huisdieren;
  • tot de late uurtjes natafelen in je keuken met kookeiland of bar;
  • genieten van moderne apparatuur en je ideale keukeninrichting.
Witte leefkeuken
Meubelmaker van leefkeukens op maat

Tips voor het creëren van de leefkeuken van je dromen

Tip 1: een open keuken in een kleine woning

Heb je een kleinere woning? Dan is een leef- of open keuken ideaal. Combineer het met lichte kleuren en je zal zien dat de ruimte veel groter oogt dan voorheen. Vaak kiezen mensen voor een keuken met kookeiland, omdat ze het kookeiland ook als bar en eettafel gebruiken. Ideaal toch! En onthoud: elke millimeter telt.

 

Tip 2: kies voor de juiste keukenapparatuur

Keukenapparatuur? Welke kan ik het beste kiezen? Dat is natuurlijk afhankelijk van je wensen, maar ook de grootte van je keuken. In een grote keuken kan je een wijnkoeler, twee ovens, een vaatwasser, inductieplaat en een complete bar kwijt.

Maar in een kleine keuken heb je niet altijd die opties. Natuurlijk zijn er genoeg mogelijkheden om nog steeds de luxe opties af te vinken waarnaar je verlangt door te kiezen voor een kleinere koelkast, fornuis en afzuigkap of inductieplaat. Dan houd je weer ruimte over voor andere keukenapparaten 👌

 

Tip 3: verlichting is belangrijker dan je denkt

Verlichting is belangrijk. Je wilt toch niet in het donker koken? Maar in de avond wil je misschien wel een romantische sfeer creëren. Waar moet je dan voor kiezen? Want onder een tl-buis een wijntje drinken met je partner of date is natuurlijk geen optie. Daarom adviseren we vrijwel altijd dimlichten. Makkelijk én sfeervol 💡

Inspiratie: Pinterest en woonmagazines

Leefkeukens zijn er in verschillende soorten, maten en stijlen. Neem maar eens een kijkje op Pinterest of in een woonmagazine. Je komt er dan al gauw achter dat er uiteenlopende keukenstijlen zijn. Als interieurbouwers geloven we niet echt in keukenstijlen, maar ze kunnen je wel inspireren.

Wij zeggen altijd:

“De keuken van je dromen vind je niet in een woonmagazine of keukenzaak, maar kun je wel laten maken”.

Neem maar eens een kijkje hieronder. Welke keukens vind jij mooi? En zoals je kan zien, kan je er niet altijd direct een stijl aan koppelen 😉 Dit zijn namelijk maatwerk keukens die we voor klanten hebben gemaakt.

Hoe creëer je de leefkeuken van je dromen?

Je weet dat je een leefkeuken wilt, maar welke stijl moet je kiezen? We snappen dat je een keuken een bepaalde stijl wilt geven, maar is dat echt nodig? Want een keukenstijl kiezen die nu een rage is, hoeft niet altijd de beste keuze te zijn…

Ons advies: zoek niet direct een keukenstijl. We adviseren vaak het tegenovergestelde. Pak een bakje koffie of thee, open Pinterest en vul in de zoekbalk het woord ‘keuken’ in. Je ziet dan verschillende soorten keukens, waar je niet altijd een specifieke keukenstijl aan kan koppelen. Zo voorkom je tunnelvisie en krijg je echt inspiratie voor de keuken van je dromen.

Niet schrikken! Voor een offerte hebben we minder informatie nodig dan je denkt.

Als je geinteresseerd bent in een keuken op maat, neem dan even de tijd om onderstaand formulier in te vullen. Op basis van je ingevulde informatie, krijg je van ons binnen 7 dagen een prijsindicatie.

Inspiratie nodig?

Weet je nog niet precies hoe de keuken van je dromen eruit ziet en wil je graag geïnspireerd worden? Volg ons dan op de volgende social media kanalen.