Keuken renoveren: super slim of toch onverstandig?

Wat is verstandiger? Je bestaande keuken renoveren of een nieuwe keuken kopen? In dit blog beantwoorden we je brandende vragen en zetten we alle voordelen en nadelen overzichtelijk onder elkaar. Je kan dan goed bepalen of een keukenrenovatie een slimme óf toch een onverstandige keuze is.

Want laten we even eerlijk zijn, is je huidige keuken eenvoudig aan te passen naar de keuken van je dromen? 💭

keuken renoveren of toch een nieuwe keuken laten maken?
waarom wel of niet een keuken renoveren?

Waarom zou je je keuken renoveren?

Maar waarom zou je een keuken renoveren? Daar kunnen natuurlijk meerdere redenen voor zijn. Daarom hebben we ze voor je opgesomd, zodat je kan lezen waarom sommige mensen voor een keukenrenovatie kiezen.

  • De huidige keuken heeft oude apparatuur.
  • De keuken heeft veel gebruikersschade.
  • De keuken is verouderd qua design.
  • De keuken past niet bij je huidige interieur.
  • De keuken is niet de keuken van je dromen.

Zoals je kan lezen, kan je meerdere redenen hebben om je keuken te vernieuwen. Maar kies je voor een nieuwe keuken of een renovatie? Natuurlijk is een renovatie goedkoper dan een keuken kopen, maar krijg je dan wel de keuken waarnaar je verlangd?

Om die vraag te beantwoorden, hebben we alle voordelen en nadelen hieronder benoemd. Vervolgens kan je bepalen of een renovatie de beste keuze is.

De voordelen en nadelen van een keuken renoveren:

Ja, nu is het tijd om alle voordelen en nadelen te benoemen. Laten we maar gauw beginnen vind je niet 😉

wat zijn de voordelen en nadelen van een keuken renoveren?

De voordelen ✔︎

Het grootste voordeel van het renoveren van een keuken is dat de renovatie van een keuken vaak goedkoper is dan een nieuwe keuken kopen. Een renovatie hoeft namelijk niet veel te kosten, en zo krijgt je keuken toch een nieuwe look. Je hebt namelijk ook geen groot budget nodig om je huidige keuken te renoveren. Door de kastjes en het werkblad te vervangen, kan je keuken al een compleet nieuwe look krijgen.

Heb je een oude keuken, maar is de rest van je woning wel in een goede staat? Dan kan een keukenrenovatie de waarde van je woning verhogen. Maar het is natuurlijk wel belangrijk om verder te kijken dan alleen het vervangen van de kastjes en het werkblad. Want als de keuken ook oude apparatuur heeft of je de keukeninrichting wilt veranderen, is een renovatie natuurlijk niet genoeg. De kosten lopen dan hoog op, en is het waarschijnlijk verstandiger om te investeren in een keuken op maat.

 

Maar wat kost een op maat gemaakte keuken dan? Is dat niet super duur?

Een keuken op maat kan al gemaakt worden voor €25.000. In een keukenzaak ben je dit bedrag ook kwijt. Uiteraard kan je het natuurlijk zo gek maken als je wilt. Wil je twee ovens, een inductiekookplaat, een warmteplaat, een wijnkoeler en een marmeren keukenblad? Dan kost dit natuurlijk aanzienlijk meer dan de apparatuur die bij een standaard keuken van een keukenzaak wordt geleverd.

Wil je meer weten over de kosten van een keuken? Lees dan ook ons blog: wat kost een keuken? Uiteraard kan je onderaan deze pagina ook een offerte aanvragen, dan weet je gegarandeerd wat je droomkeuken gaat kosten.

De nadelen ✘

Een keuken renoveren, kent natuurlijk ook een aantal nadelen. Je moet onder andere de huidige indeling behouden. Wil je graag een bar of een kookeiland? Dan ‘moet’ er veel worden aangepast en is een nieuwe keuken waarschijnlijk een verstandige investering.

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat sommige apparatuur, keuken kastjes of je type werkblad niet meer geleverd kan worden, omdat het model is verouderd. Uiteraard kan je deze ‘onderdelen’ op maat laten maken. Maar de constructie van de keuken is dan waarschijnlijk tientallen jaren oud. Hoe lang gaat de keuken dan nog mee? Dit is ook een vraag die je aan jezelf moet stellen.

Keukenrenovatie of een nieuwe keuken kopen? Het begint met inspiratie!

Wil je een luxe keuken met kookeiland, design keuken of een leefkeuken met een bar? Ja, keukens zijn er in verschillende stijlen, indelingen en maten. Neem Pinterest of een woonmagazine als voorbeeld. Er staan verschillende soorten keukens die totaal andere stijlen hebben. Van een lichte woonkeuken tot een compleet zwarte keuken.

Als interieurbouwers geloven we niet echt in keukenstijlen, maar je kan er wel inspiratie en ideeën door krijgen.

Wij zeggen altijd:

“De keuken van je dromen vind je niet in een woonmagazine of keukenzaak, maar kun je wel laten maken”.

Neem maar eens een kijkje hieronder. Kan je de keukens echt in een hokje stoppen en zeggen wat voor specifieke stijl een keuken heeft? Waarschijnlijk niet, want dit zijn maatwerk keukens die we voor onze klanten hebben gemaakt.

Keukenrenovatie of een nieuwe keuken kopen?
Keuken renoveren naar een industriele stijl
Keuken renoveren naar een moderne stijl
Keuken renoveren naar een huiselijke stijl
Keuken renoveren naar een scandinavische stijl
Keuken renoveren naar een andere stijl
Keuken renoveren naar een industriele stijl
Keuken renoveren naar een moderne stijl
Keuken renoveren naar een huiselijke stijl
Keuken renoveren naar een scandinavische stijl
Keuken renoveren naar een andere stijl

Hoe creëer je je droomkeuken?

Je weet dat je een nieuwe keuken wilt, maar voor welke type stijl moet je kiezen? We begrijpen dat je je keuken een bepaalde stijl wilt geven, maar is dat echt noodzakelijk? Het kiezen van een keukenstijl die op dit moment helemaal in is, is niet altijd de beste optie…

Daarom adviseren we je om niet direct op zoek te gaan naar een bepaalde keukenstijl. We adviseren juist het tegenovergestelde! Pak een kopje koffie of thee, open de Pinterest-app op je smartphone en typ het woord “keuken” in de zoekbalk.

Dan zie je verschillende soorten keukens waar je niet altijd een bepaalde keukenstijl aan kan associëren. Door dit te doen voorkom je niet alleen tunnelvisie, maar krijg je ook nog eens echt inspiratie voor de keuken van je dromen.

Interieurbouwers in gesprek over een keuken renovatie
keuken renoveren? We helpen je graag!

Conclusie: keuken renoveren

Een renovatie is niet altijd de beste keuze. Om wel achter de juiste keuze te komen, is het slim om de voordelen en nadelen met elkaar te vergelijken. Daarna kan je besluiten wat in jouw situatie de beste keuze is. Wie weet, is de beste keuze de keuken van je dromen op maat laten maken.

Wat je ook kiest, denk goed na over hoe lang je in de woning wilt blijven wonen. Wil je er nog maar een jaar wonen? Dan is een keuken kopen niet de beste keuze, maar als je er nog minimaal tien jaar wilt wonen, dan kan het wel een goede investering zijn.

 

Hulp nodig bij het realiseren van je droomkeuken?

Wil je graag de keuken van je dromen op maat laten maken? En wil je graag weten hoeveel dit kost? Vul dan het offerte formulier hieronder in.

Niet schrikken! Voor een offerte hebben we minder informatie nodig dan je denkt.

Als je geinteresseerd bent in een keuken op maat, neem dan even de tijd om onderstaand formulier in te vullen. Op basis van je ingevulde informatie, krijg je van ons binnen 7 dagen een prijsindicatie.

Inspiratie nodig?

Weet je nog niet precies hoe de keuken van je dromen eruit ziet en wil je graag geïnspireerd worden? Volg ons dan op de volgende social media kanalen.